• Tehlička - aktivity
      • Tehlička - aktivity

      • 09.03.2020 16:54
      • 9. marec
      • https://savio.sk/nezaradene/vzdelanie-nie-je-samozrejmost/

        Dnešné popoludnie sme spolu so žiakmi našej školy strávili príjemnými aktivitami, prostredníctvom ktorých sme sa žiakom snažili priblížiť ťažký život v oblasti Turkana na severe Kene, ktorá je jedným z najnehostinnejších miest pre život. Zamysleli sme sa nad tým, čo  v živote máme na prvom mieste a čo by sme chceli zlepšiť. Ukázali sme si ako žijú deti v tejto oblasti, čo jedia. Pozreli sme si aj prírodné pomery tejto krajiny. Živočíchy, ktoré obývajú túto oblasť nám boli inšpiráciou pri výrobe papierových krokodílov. Vyskúšali sme aj zvyk afrických kmeňov, ktorý má dlhodobú tradíciu a to je nosenie vecí na hlave.

        V závere sme si z drevených kociek vystavali domčeky, ktoré sme si vzájomne búrali, aby sme si uvedomili, aké je ťažké a nepríjemné  že niečo, čo sa dlhé roky budovalo, sa v jedinom okamihu celé zrútilo. V takom prípade je hlavne dôležité nestrácať nádej, materiálne veci sa vždy dajú nahradiť, nanovo postaviťa to, čo bolo pred tým zničené, môže opäť nanovo povstať a byť ešte lepšie a krajšie ako to predošlé. Vždy sa dá začať odznova.

        Voda je mocný živel a dokáže spôsobiť veľké škody – nielen na majetku, ale aj na životoch. V Kakume našťastie zatiaľ kvôli rieke nikto o život neprišiel,no z pozemku saleziánskej školy s každým obdobím dažďov ubúda a budovy kolabujú. Keď si rieka zvolí svoju cestu, vezme všetko, čo jej príde pod ruku. Aj my im môžeme podať pomocnú ruku. Každý príspevok sa ráta.

         

         

         

         
      • Naspäť na zoznam článkov