• Svet okolo nás - 13.10.2022

          • Vďaka šiestemu dielu projektu Svet okolo nás sme sa ocitli v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. Spolu s tvorcami sme sa prešli po Veľkom čínskom múre, pokochali sa pohľadom na jedinečné pandy veľké, vydali sa na samotný západ krajiny, kde Čína už takmer nie je Čínou. Spoznali sme obrovskú krajinu veľkých kontrastov, rozdiely medzi chudobným vidiekom a supermodernými metropolami ako sú Peking, Šanghaj alebo Hongkong. 

            Vďaka tvorcom za hlboký zážitok

          • Účelové cvičenie

          • Dňa 7 10.2022 sa žiaci 5. - 9. ročníka zúčastnili účelového cvičenia (OČaP)

            obsahom cvičenia boli: 

            - riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana

            - zdravotná príprava

            - pohyb a pobyt v prírode

            - dopravná výchova

            - výchova k bezpečnému správaniu                       

            Prácou na stanovištiach žiaci preukázali svoje poznatky zo základov a zásad prvej pomoci, z prostriedkov pri orientácii v teréne i civilnej ochrany. Obsahom účelového cvičenia bolo získanie teoretických vedomostí z jednotlivých tematických celkov a ich následné preskúšanie, či overenie v praxi.       

            Vyhodnotenie súťaží: 

            1.miesto -  9.roč. 

            2.miesto - 7.roč.

            3.miesto - 8.roč.

            4. miesto - 5.roč. 

            5.miesto - 6. roč. 

            Všetkým žiakom patrí veľká pochvala,pretože preukázali pri hrách kolektívneho ducha.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Vedeli ste, že...? Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov a hovorí nimi 7 miliárd ľudí v 189 nezávislých štátoch, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov. Najväčším počtom jazykov sa hovorí v Ázii a v Afrike. Od roku 2001 sa z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu oslavuje Európsky deň jazykov  každoročne 26. septembra.

            Jeho cieľom je podnietiť Európanov zo všetkých členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

            Je to deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania. 26. septembra sme si tento deň pripomenuli aj na našej škole zapojením sa do rôznych aktivít so žiakmi ôsmeho ročníka.  Dozvedeli sa zaujímavosti o jazykoch, ich vývine a pôvode. Svoje nové poznatky a vedomosti potom preverili v jazykovom kvíze, naučili sa, čo sú palindromy a zopakovali sme si hlavné mestá a peňažné meny známych európskych krajín.

        • Biela pastelka - výnos zbierky
          • Biela pastelka - výnos zbierky

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na zbierke Biela pastelka. V rámci našej školy sme vyzbierali 96,16€. Za prejavenú solidaritu a pomoc nevidiacim a slabozrakým Vám ĎAKUJEME!

        • ZáchranáRIK
          • ZáchranáRIK

          • Žiaci v školskom klube sledovali  reláciu, v ktorej sa dozvedeli ako pomôcť niekomu v núdzi, ako postupovať keď vytočíme tiesňové linky, prečo nesmú nastupovať cudzím ľuďom do auta, o škodlivosť fačenia, či o manipulácii so zápalkami. Nezabudli sme ani na nástrahy internetu. Svoje vedomosti si žiaci overili kvízovými otázkami, na ktoré vedeli výborne odpovedať.

             

             

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Ak chcete prispieť, môžete tak urobiť v piatok 23.9. v našej škole. Viac info o zbierke:

            https://bielapastelka.sk/

             

             

          • Záver školského roka 2021/2022

          • Každý sme boli iní, ale cieľ sme mali rovnaký – prežiť školský rok čo najúspešnejšie, s dobrými známkami, dosiahnuť prvenstvá na súťažiach, získať nové vedomosti, nájsť si nových kamarátov a zažiť mnoho zážitkov. Namáhavá práca bola na koniec odmenená úspechom. Poďakovanie patrí všetkým pedagogickým, odborným a nepedagogickým pracovníkom, rodičom i žiakom. 

            Pre niekoho to bol prvý školský rok, pre niekoho to bol posledný školský rok v základnej škole. Žiakom, ktorí odchádzajú zo základnej školy prajeme, aby vedomosti, ktoré v našej základnej škole získali využili na ďalší rozlet a rozvoj svojich osobností tak, aby sa pripravili na svoje budúce povolania.

            V závere tohto šk. roka sa chceme poďakovať a rozlúčiť sa s dvomi pracovníčkami našej školy. S pani Evou Škuláňovou, ktorá 45 rokov pôsobila na našej materskej škole ako učiteľka a tiež vo funkcii zástupkyne. Podobne patrí poďakovanie pani Márii Dlugošovej, ktorá sa starala o čistotu a poriadok na základnej škole počas dlhých 35 rokov.

            Všetkým žiakom, rodičom a zamestnancom prajeme zaslúžený oddych a veríme, že sa v zdraví stretneme v septembri 2022. 

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • 23.5 až 27.5 sa uskutočnil zber papiera. Nazbieralo sa 7660 kg papiera. Najviac nazbierali:

            1.miesto: Alex Ťapajna (6.roč.) – 858 kg

            2. miesto: Slávko Hucík (2.roč.) – 724 kg

            3. miesto: Sofia Kaníková (4.roč.) – 365 kg

            200-300 kg: Paulína Krnáčová (8.roč.), Dáša Papajčíková (6.roč.), Lukáš Dlugoš (3.roč.), Cristian Kaník (2.roč.), Karin Djobeková (8.roč.), Vanesa Dlugošová (4.roč.)

            100-200kg: Jakub Ťapajna (9.roč.), Šimon Pakos (6.roč.), Kristína Miková (5.roč.), Nela Djobeková (2.roč.), Martin Pakos (2.roč.), Patrik Hajdúk (9.roč.), Adela Turošáková (1.roč.), Adam Pakos (3.roč.), Sara Maťusová (4.roč.), Tobias Maťus (2.roč.), Sebastián Janošec (5.roč.), Ema Maťusová (7.roč.), Eva Kaníková (7.roč.), Nela Pakosová (6.roč.)

          • Plavecký výcvik

          • V týždni od 20.6. do 24.6.2022 naši tretiaci, štvrtáci a piataci úspešne absolvovali plavecký výcvik  v AquaRelax Dolný Kubín. Plavecký kurz prebiehal pod vedením skúsených inštruktorov. Žiaci s nadšením prekonávali počiatočný strach, zvládali prvé dotyky s vodou, základné techniky plávania. Tí skúsenejší zdokonaľovali svoje plavecké zručnosti. 

          • ENGLISHSTAR

          • Gratulujeme všetkým zúčastneným a ďakujeme im za krásnu reprezentáciu našej školy na celoslovenskej súťaži v anglickom jazyku !

          • Školský výlet- Oravská Lesná, Oravská priehrada

          • Prváci a druháci sa konečne dočkali zaslúženého výletu po celoročnej usilovnej práci. Pripravení, nabalení a s dobrou náladou vyrazili autobusom za poznaním. V Oravskej Lesnej nastúpili na rozprávkový vlak, ktorý ich previedol rozprávkovým lesom. Túlavé topánky ich zaviedli do Funny parku, kde vyskúšali svoju odvahu v zdolávaní prekážok. Unavení zakotvili na Oravskej priehrade, kde na nich čakala plavba loďou na Slanický ostrov. Plní zážitkov sa vrátili domov. 

          • eTwinning seminar for Primary school teachers

          • Víkend 3. - 5. 6. sa vo francúzskom Lyone niesol v znamení Multilaterálneho seminára eTwinning - eTwinning seminar for Primary school teachers organizovaného francúzskou národnou podpornou organizáciou. Na tomto seminári sa stretli učitelia  základných škôl z Bulharska, Cypru, Českej republiky, Francúzska, Nórska, Poľska, Slovenska a Španielska. Slovensko reprezentovali tri vybrané učiteľky. 

            Seminár vytvoril priestor na nájdenie európskych partnerov a vytvorenie projektu eTwinning so zámerom obnoviť motiváciu učiteľov a ich žiakov, rozvíjať samostatnosť žiakov, kreativitu, zvýšenie jazykovej úrovne, digitálne zručnosti atď. Okrem toho, že sa účastníci dozvedeli veľa o platforme eTwinning (už aj o novej platforme), ambasádori zo Španielska a Francúzska im predstavili najefektívnejšie spôsoby práce na projektoch eTwinning, používanie množstva i-tools užitočné pri realizácii projektov a spracovaní ich výsledkov.Počas seminára si všetci zúčastnení našli projektových partnerov, navrhli a naplánovali projekt, ktorý budú realizovať v budúcom školskom roku so svojimi žiakmi. Rovnako sa tu vytvorili nové medzinárodné priateľstvá.

            Sme radi a vďační, že aj naša škola mohla byť súčasťou tohto skvelého podujatia a bude súčasťou ďalšej medzinárodnej spolupráce.

            Mgr. Martina Turošáková