• Cykloturistika

          • Na našej škole budú počas celého  školského roku prebiehať športové aktivity pre žiakov všetkých ročníkov - tzv. desaťboj.  Žiaci sa budú môcť zúčastňovať jeden deň v mesiaci rôznych športových aktivít.

            Dňa 12.9.2023  sa uskutočnila prvá aktivita a to cykloturistika. Počasie nám prialo a tak sme zvládli cestu do Teplice a Oravského hája. Náš obdiv patrí hlavne najmladším žiakom, ktorí aj napriek tomu, že trať bola dlhá a náročná, tak sa nevzdali a prišli spoločne do cieľa.

             

            ,

          • Beseda - Zdravá výživa

          • Zdravá strava by mala tvoriť základ nášho jedálnička. Čo považujeme za zdravé, alebo nezdravé nám v pondelok, 11.9.2023 vysvetlila výživová poradkyňa Ing. Bc. Lýdia Števaňáková. Prednáška a beseda bola zameraná na rozdelenie potravín do skupín, žiaci sa učili  priraďovať jednotlivé potraviny do týchto skupín, premýšľali načo nám slúži potrava a snažili sa pochopiť základné pravidlá stravovania. Starší žiaci tiež rozoberali zásady správneho stravovania, energetické fungovanie nášho tela,  riziká nadmernej konzumácie sladkostí, riziká konzumácie energetických nápojov a pod. Na záver prebehla krátka diskusia. Veríme, že táto dôležitá téma poskytla žiakom nové informácie, ktoré využijú aj v živote.

          • Školský výlet 1., 4. a 5. ročník

          • 26.6.2023

            Usmiate tváre, tašky plné dobrôt a pekné počasie. Tak sa začal školský výlet žiakov 1.,4. a 5.ročníka do Oravskej Lesnej. Previezli sa historickou lesnou železničkou. Počas jazdy vláčikom mohli obdivovať čarokrásnu oravskú prírodu. Zaujali ich tiež rozprávkové postavičky a zvieratá ukryté v lese popri trati.   Výlet ešte nekončil. Pokračovali plavbou loďou po Oravskej priehrade a návštevou Slanického ostrova umenia. Nakoniec sa plní zážitkov vracali domov.

          • Zber pomarančovej kôrky - vyhodnotenie

          • Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa aj v tomto školskom roku zapojili do zberu pomarančovej kôrky. Vyzbierali sme 47kg.  Ocenení budú títo žiaci : 1. miesto - Simona Maninová (4. ročník) 2. miesto Adrián Kubolek (4. ročník) a 3. miesto Ema Miková (3.ročník).

             

             

          • Englishstar

          • Gratulujeme všetkým súťažiacim v medzinárodnej súťaži v anglickom jazyku. Dnes si prevzalii svoje diplomy a malú pozornosť. 

          • Projekt „Odpad ako umenie“

          • Žiaci 6. ročníka sa v rámci techniky zapojili do projektu: "Odpad ako umenie", ktorý vyhlásila Francúzsko-slovenská obchodná komora v spolupráci s Ministerstvom školstva SR.

            Cieľom projektu bolo podporiť edukáciu žiakov ohľadom ochrany životného prostredia. 

            V rámci tohto projektu mali žiaci zapojených tried za úlohu vytvoriť ,,umelecké dielo“ z odpadu na tému: Olympijské hry Paríž 2024.

            Naši šiestaci, pracovali na danom projekte celý mesiac máj. Spoločne navrhovali, tvorili a vyrobili vyše dvojmetrové, veľmi pekné 3D umelecké dielo. Využili pritom rôzny odpadový materiál (kartón, alobal, plastovú fľašu, plastové vrchnáčiky, krabice od topánok, staré CD, odpadové vrecia, drevenú palicu, starú plachtu, atď.) Ukázali tak svoje umelecké nadanie a tiež svoje zručnosti.

            Ich projekt je vystavený na jednej z chodieb našej školy.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Za zapojenie sa do daného projektu získali žiaci certifikát za účasť od organizátora projektu:

          • Čítajme si!

          • V týždni od 22. mája 2023  do 26. mája 2023 sa uskutočnil detský čitateľský maratón Čítajme si 2023, ktorý organizuje Linka detskej istoty pri Slovenskom Výbore pre UNICEF v spolupráci s knižnicami, alebo školami.

            Deti našej školy sa zapojili do celoslovenského maratónu v čítaní detí Čítajme si 2023 a prispeli k pokusu prekonať rekord vo verejnom čítaní. Každý detský účastník súťaže prečítal nahlas jednu stranu, alebo odstavec z vybranej knihy. Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom. 

          • 50. výročie školy

          • Naša škola oslavuje 50. narodeniny. Brány budovy školy sa po prvýkrát otvorili v školskom roku 1972/73.

            Aby ste si nemysleli, že v obci je škola len 50 rokov. Obecná škola bola založená okolo roku 1880. Škola bola jednotriedna. Až do roku 1929 sa vyučovalo v súkromnom dome a od tohto roku bola škola dvojtriedna. Žiakov pribúdalo, napr. v roku 1946 chodilo do školy 124 žiakov a učili ich 2 učitelia. Od roku 1947 bola trojtriedna. Vyučovalo sa v budove obecného úradu. Vo februári 1970 začala výstavba novej budovy školy. Podľa kroniky sa v súčasnej budove začalo vyučovať 1.11.1972. Do školy chodili žiaci 1. stupňa. Od septembra 1990 prešla škola na plnoorganizovanú.

            Počas dlhých 50 rokov škola prešla rôznymi zmenami, postupne sa vybudovala jedáleň, nové triedy, odborné učebne a telocvičňa.

            Budovou školy prešli tisíce detí, ktoré tu prežili svoje detstvo, naučili sa prvé písmená, čítať prvé riadky v šlabikári. Kus svojho života zanechalo aj množstvo učiteľov, ktorí tu pôsobili.

            Prajeme škole, učiteľom a žiakom, aby sa im stále darilo a viedlo ako doteraz, alebo aj lepšie. A aby každý, či už sú to učitelia alebo žiaci, chodili do školy radi. Veď škola je základ života.